Cultuureducatie

De groepen 1/2 zijn vorige en deze week naar het Prinsenbos geweest voor een les “leren van kabouters”. De kinderen leerden vogels kennen met behulp van gebaren. Ook leerden de kinderen het basisprincipe van de natuur: Leven = eten. Tijdens een wandeltocht kregen ze uitleg over de geneeskracht van de natuur aan de hand van de ervaring van kabouters. Als afsluiting werd uitleg gegeven over het leven van een bijenvolk waarbij enkele kinderen een rol als koningin of soldaat kregen.

De groepen 6 zijn naar de Trostomatenkwekerij van de gebroeders Zwinkels geweest. Zij kweken middelgrote trostomaten. Het bedrijf is zo'n 4,5 hectare groot en bekend om zijn land- en tuinbouw produkten. Dit is te vergelijken met 7 voetbalvelden. De kinderen hebben veel geleerd over de trostomaat.

De groepen 6 zijn ook naar het Prinsenbos geweest en kregen daar een les “Waterdiertjes vangen”. De kinderen konden met een zeef, een teil, een loeppotje en een zoekkaart op zoek gaan naar waterdiertjes. Hiervoor zijn in de moerastuin steigertjes aangelegd. Aan de hand van de gevonden diertjes kon ook de waterkwaliteit bepaald worden. Het was een leuke les en de kinderen waren heel enthousiast.

De groepen 7 zijn naar de musical “Tillie Uilenspiegel” geweest in de Naald. De musical werd uitgevoerd door de musicalklas van het Lentiz Floracollege. Het verhaal van Tille Uilenspiegel speelt zich zo'n 90 jaar geleden af, in de jaren twintig van de vorige eeuw. Een tijd waarin de maatschappij in verandering was. Tille Uilenspiegel is de dochter van een rijke fabrieksdirecteur. Ze groeit op in een groot huis met bedienden. Tillie houdt zich echter niet zo aan alle regels en verwachtingen die aan een welgestelde jongedame worden gesteld. Ze heeft een eigen mening en komt daar graag voor uit. Het was een hele mooie voorstelling en de kinderen hebben heel geboeid gekeken.

De groepen 8 zijn naar de bibliotheek geweest voor een workshop Cyberpesten. Internet is niet meer weg te denken uit ons leven en biedt oneindig veel voordelen. Snel iets opzoeken, informatie delen met je vrienden en je foto’s via je telefoon naar elkaar sturen. De mogelijkheden zijn eindeloos en veranderen steeds. Op een prettige manier met elkaar omgaan is nog steeds even belangrijk als toen er nog geen internet was. Maar communiceren via internet, in je eentje voor een beeldscherm, lijkt door veel mensen anders ervaren te worden. Het is ingewikkeld om te bevatten dat je opmerkingen op internet kunt plaatsen terwijl je alleen op je kamer zit, die vervolgens wel door de hele wereld gelezen en verspreid kunnen worden. Daardoor is een roddel heel snel verspreid, deze blijft veel langer bestaan en bereikt veel meer mensen dan vroeger. Wat betekent cyberpesten en wat is het verschil met het ouderwetse pesten. In deze workshop is er aan de hand van voorbeelden en gesprekken met de leerlingen over cyberpesten gesproken.

De groepen 8 hebben een bezoek gebracht aan de Protestantse Kerk “De Lichtbron” in Wateringen als onderdeel van het kennismaken met verschillende religies gedurende de schoolloopbaan.